
To: Cynthia Birdsill 

From: Craig E. Leen, City Attorney for the City of Coral Gables{, L 
RE: Legal Opinion Regarding Adult Activity Center Item 

Date: June 9, 2015 

I am providing this opinion, interpretation, and ruling pursuant to section 2-201(e)(l) and (8) of 
the City Code, and section 2-584 of the Procurement Code, which authorize the City Attorney to 
issue final opinions and interpretations, as well as rulings on Procurement matters. 

At the upcoming City Commission meeting, the Commission will be asked to review and 
approve a number of documents that collectively allow the City to obtain use and control of 
space that is currently leased to the Palace as part of a long-term ground lease (the City is already 
the owner, but would now hold this space free and clear of the Palace's leasehold interest). The 
space would then be used by the City for an Adult Activity Center, which is a top policy priority 
of the City Commission. The proximity of the Adult Activity Center to the Palace allows for 
shared uses of the Palace's facilities as part of these agreements. 

The question I have been asked is whether this can be approved by resolution, or whether it 
requires an ordinance. I have also been asked whether this can go directly to the Commission or 
must first be reviewed by certain designated advisory boards. The question has arisen because of 
the potential applicability of sections 2-2011 - 2-2019 of the City Code relating to the purchase, 
sale, or lease of public property. 

As an initial matter, the long term ground lease and subsequent amendments were already 
approved by ordinance (a 2007 ordinance, followed by a 2009 resolution, and a subsequent 2010 
ordinance). The 2010 ordinance (Ordinance No. 2010-17) expressly indicates in section 3 that 
further amendments may be done by resolution, and does not include a requirement that the 
procedures in sections 2-2011 - 2-2019 of the Procurement Code be followed. Ultimately, the 
action being taken by the City is an amendment to the ground lease, as it removes certain space 
from the leasehold interest. Accordingly, such action may be taken by resolution pursuant to the 
express tenns of Ordinance No. 2010-17. [I would also simply note here that Ordinance No. 
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2010-17 more specifically addresses the long term ground lease and the Adult Activity Center 
than the general provisions in sections 2-2011 - 2-2019 of the Procurement Code, and it was also 
adopted more recently in time than those provisions. In such circumstances, canons of 
construction indicate that Ordinance No. 2010-17 takes precedence over the general provisions 
in the Procurement Code.] 

In addition, I would emphasize that the Procurement Code allows the Commission to act directly 
by resolution if determined to be in the best interests of the City, as the Commission may waive 
this portion of the Procurement Code by a four-fifths vote under section 2-20 II (a similar 
provision provides this authority in section 2-583) . As a prudential matter, I am going to 
recommend that the City Commission apply this provision and waive this portion of the 
Procurement Code in order to further ensure that the matter cannot be challenged at a later time. 
A waiver would be warranted here, if the Commission so determines, as there is an already 
established contractual relationship between the City and the Palace relating to the long term 
ground lease, and the Palace is thereby uniquely situated to provide this space for the Adult 
Activity Center by amending the already existing ground lease. I would also note, however, my 
opinion that the Commission could act by resolution (majority vote) even without a waiver, and 
even if the four-fifths vote were to fail, based on the analysis in the prior paragraph 

For all of these reasons, it is my opinion, interpretation, and ruling that the City Commission 
may approve this item by resolution and without presenting the matter to any advisory boards. 
The City should seek to approve the matter through a four-fifths waiver vote in an abundance of 
caution. If necessary, however, the Commission may approve a resolution by a majority vote 
consistent with section 3 of Ordinance No. 2010-17. 



Herbello, Stephanie 

From: leen, Craig 
Sent: 
To: 

Tuesday, June 09, 2015 11:38 PM 
Herbello, Stephanie 

Cc: Ramos, Miriam; Figueroa, Yaneris; Chen, Brigette 
Subject: FW: City Attorney Opinion, Interpretation, and Ruling Regarding the Adult Activity 

Center Item 

Importance: High 

Please publish on an expedited basis. 

Craig E. Leen, City Attorney 
Board Certified by the Florida Bar in 
City, County ond Loco/ Government Law 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: (305) 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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From: leen, Craig 
Sent: Tuesday, June 09, 2015 11:36 PM 
To: Blrdsill, Cynthia 
Subject: City Attorney Opinion, Interpretation, and Ruling Regarding the Adult Activity Center Item 
Importance: High 

City Attorney Opinion, Interpretation. and Procurement Ruling 

I am providing this opinion, interpretation, and ruling pursuant to section 2-201(e)(1) and (8) of the City Code, and 
section 2-584 of the Procurement Code, which authorize the City Attorney to issue final opinions and interpretations, as 
well as rulings on Procurement matters. 

At the upcoming City Commission meeting, the Commission will be asked to review and approve a number of 
documents that collectively allow the City to obtain use and control of space that is currently leased to the Palace as part 
of a long-term ground lease (the City is already the owner, but would now hold this space free and clear of the Palace's 
leasehold interest) . The space would then be used by the City for an Adult Activity Center, which is a top policy priority 
of the City Commission. The proximity of the Adult Activity Center to the Palace allows for shared uses of the Palace's 
facilities as part of these agreements. 
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The question I have been asked is whether this can be approved by resolution, or whether it requires an ordinance. I 
have also been asked whether this can go directly to the Commission or must first be reviewed by certain designated 
advisory boards. The question has arisen because of the potential applicability of sections 2-2011-2-2019 of the City 
Code relating to the purchase, sale, or lease of public property. 

As an initial matter, the long term ground lease and subsequent amendments were already approved by ordinance (a 
2007 ordinance, followed by a 2009 resolution, and a subsequent 2010 ordinance). The 2010 ordinance (Ordinance No. 
2010-17) expressly indicates in section 3 that further amendments may be done by resolution, and does not include a 
requirement that the procedures in sections 2-2011- 2-2019 of the Procurement Code be followed. Ultimately, the 
action being taken by the City is an amendment to the ground lease, as it removes certain space from the leasehold 
interest. Accordingly, such action may be taken by resolution pursuant to the express terms of Ordinance No. 2010-17. 
[I would also simply note here that Ordinance No. 2010-17 more specifically addresses the long term ground lease and 
the Adult Activity Center than the general provisions in sections 2-2011- 2-2019 of the Procurement Code, and it was 
also adopted more recently in time than those provisions. In such circumstances, canons of construction indicate that 
Ordinance No. 2010-17 takes precedence over the general provisions in the Procurement Code.] 

In addition, I would emphasize that the Procurement Code allows the Commission to act directly by resolution if 
determined to be in the best interests of the City, as the Commission may waive this portion of the Procurement Code 
by a four-fifths vote under section 2-2011 (a similar provision provides this authority in section 2-583) . As a prudential 
matter, I am going to recommend that the City Commission apply this provision and waive this portion of the 
Procurement Code in order to further ensure that the matter cannot be challenged at a later time. A waiver would be 
warranted here, if the Commission so determines, as there is an already established contractual relationship between 
the City and the Palace relating to the long term ground lease, and the Palace is thereby uniquely situated to provide 
this space for the Adult Activity Center by amending the already existing ground lease. I would also note, however, my 
opinion that the Commission could act by resolution (majority vote) even without a waiver, and even if the four-fifths 
vote were to fail, based on the analysis in the prior paragraph 

For all of these reasons, it is my opinion, interpretation, and ruling that the City Commission may approve this item by 
resolution and without presenting the matter to any advisory boards. The City should seek to approve the matter 
through a four-fifths waiver vote in an abundance of caution. If necessary, however, the Commission may approve a 
resolution by a majority vote consistent with section 3 of Ordinance No. 2010-17. 

Craig E. Leen, City Attorney 
Board Certified by the Florida Bar in 
City, County and Local Government Law 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: (305) 460-5264 
Email: cleen@coralgables.com 
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From: Leen, Craig 
Sent: Thursday, May 07, 2015 12:52 AM 

--- -----------
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To: Swanson·Rivenbark, Cathy 
Cc: Birdsill, Cynthia 
Subject: Palace/Senior Center - Resolution 
Importance: High 

Cathy, 

I have reviewed the Senior Center matter, and it is my opinion that the item can be voted on by resolution in one 
Commission meeting and without consideration by other boards. In an abundance of caution, I am going to recommend 
a four-fifths waiver be done under sections 2-2011 and 2-583(d) of the City Code, although it is my opinion the 
resolution can also be done pursuant to Ordinance No. 2010-17, Section 3, as well. 

I am preparing an opinion explaining my analysis to include with the agenda item. The opinion would be given pursuant 
to section 2-584 of the Procurement Code, as well as sections 2-201(e)(l) and (8) of the City Code. I am sending this 
email to you now so you are aware of my opinion for your planning as to timing. 

Craig 

Craig E. Leen, City Attorney 
Board Certified by the Florida Bar in 
City, County and Local Government Law 
City of Coral Gables 
405 Biltmore Way 
Coral Gables, Florida 33134 
Phone: (305) 460-5218 
Fax: {305) 460-5264 
Email : cleen@coralgables.com 
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